Opening Lithowerkplaats Diepenheim

Werkplaats Diepenheim

Een nieuwe attractie van Diepenheim als stadje van kunst en cultuur is de lithowerkplaats. Een werkplaats voor studenten aan kunstacademies, voor kunstenaars en iedereen die meer van deze prachtige techniek wil leren. Naast cursussen en masterclasses kunnen ook drukopdrachten uitgevoerd worden. De Heerlijckheid Diepenheim en Kunstvereniging Diepenheim nodigen u van harte uit voor de officiële opening, die zal worden verricht door Jeroen Busscher (cultuuraanjager, docent, auteur).

Bouw Lithowerkplaats

Sinds 2015 wordt aan de lithowerkplaats gebouwd. De basis wordt gevormd door apparatuur uit de nalatenschap van meesterdrukker Piet Clement (1937-2015). In diens Printshop in Amsterdam zijn werken van vele bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland in steendruk verschenen tussen 1958 en 2002. Om te voorkomen dat de bijzondere machines, waarop Constant, Ger Lataster, David Hockney en vele anderen hun werken hebben laten drukken, zouden verdwijnen, zijn ze overgebracht naar Diepenheim om hier een volledig geoutilleerde steendrukkerij te vormen. Dit is gebeurd onder de bezielende leiding van steendrukker Aad Hekker, die met zijn stichting Archaeopteryx Actuele Grafiek de grafische kunst in Nederland promoot. Ook is hij degene die met liefde anderen inwijdt in het prachtige ambacht van lithografie.

Tentoonstelling

Rondom de opening wordt een kleine tentoonstelling georganiseerd met litho’s uitgegeven door Kunstvereniging Diepenheim (Carlijn Mens, Thijs Zweers), litho’s van Jakob Kruijff (1917-2001), uitgaven van Archaeopteryx (Arno Kramer, Sandra Kruisbrink, Ronald Noorman, Rinke Nijburg) en werk van de Printshop (Otto Hetterscheid, Jan Cremer).

Lithowerkplaats Diepenheim wordt mede mogelijk gemaakt door:

– Stichting Jakob Kruijff

– Stichting Archaeopteryx Actuele Grafiek

– Piet Clement

Meer informatie over de lithowerkplaats via www.werkplaatsdiepenheim.nl.

Van 13 t/m 23 oktober vindt Kunstmoment Diepenheim plaats. Op tientallen plekken in en rondom het stadje wordt beeldende kunst geëxposeerd: www.kunstmomentdiepenheim.nl

Opening Lithowerkplaats

23 oktober 2016, 15:00 uur