Opening Tekeningententoonstelling ‘After Alexandria’

Tentoonstelling tekeningen naar aanleiding van gedichten van John Brown in ‘After Alexandria’

Drawing Centre Diepenheim gaat een samenwerking aan met de Noord-Ierse dichter John Brown en vijf internationale academies voor een tekeningententoonstelling in het Ottenhuis.  Op basis van tien Engelse gedichten die alle de titel van een kleur hebben gaan derde jaars studenten van academies uit Belfast, Gent, Dublin, Enschede en Groningen autonome tekeningen maken. De tentoonstelling wordt op zaterdag 7 maart geopend in het Ottenhuis met toelichting van John Brown.

John Brown heeft het voorstel gedaan om een kunstproject op te zetten rond poëzie en beeld. Hij werkte eerder samen in Ierland met de Nederlandse kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra en Arno Kramer. In een recente uitgave After Alexandria publiceerde hij tien gedichten die alle de titel van een kleur hebben. Dit project wil hij uitbreiden door jonge kunstenaars in opleiding uit te nodigen tekeningen te maken met zijn gedichten als uitgangspunt. John Brown is dit studiejaar een PhD-studie gestart aan de universiteit van Belfast Noord-Ierland met poëzie en beeld als voornaamste onderwerpen.

Drawing Centre/Kunstvereniging Diepenheim wil graag participeren in dit internationale project. Er is een plan ontwikkeld om het geheel met 3e jaars kunststudenten van vijf academies te voltooien. Elke academie wordt gevraagd om twee studenten voor te dragen, die hun focus vooral hebben op het maken van autonome tekeningen. Hen zal een gedicht van een bepaalde kleur worden voorgesteld en daar naast zijn ze vrij om met nog twee andere kleuren als uitgangspunt eveneens tekeningen te maken. Uiteraard zijn de kunstenaars vrij om inhoudelijke en teken technische oplossingen rond het hele project te vinden.

John Brown’s toelichting; ‘The book  is about ‘colour’ –  what it means when you excavate colour in a poem, track its history, etymology, its use in European languages, find it in a place, like it or reject it, respond to it and then what it feels like to invent a  drawing and respond emotionally to colour. So each poem is just titled after a colour: 10 colours – ‘Red’, ‘Blue’ ‘Green’ ‘Yellow’ ‘Orange’  White’ & ‘Indigo/Violet’ etc. and it tries to tell the history of that colour/my response to that colour. The book with the poems is called After Alexandria – the reference is to the ancient library there that was destroyed.’

De gedichtenbundel van Brown is getiteld After Alexandria, als verwijzing naar de bibliotheek uit de antieke tijd die werd vernietigd. Vanaf zaterdag 7 maart zullen de tekeningen worden getoond in het Ottenhuis Diepenheim. Op deze dag zal tevens de opening om 16.00 uur plaatsvinden en zal John Brown het project toelichten en een voordracht houden over poëzie en beeld.

De tentoonstelling is te zien t/m 19 april.

Openingstijden:

7 t/m 21 maart:
Wo t/m Zo van 12:00 tot 16:00 uur.

22 t/m 19 april:
Wo t/m Zo van 11:00 tot 17:00 uur.


De participerende academies zijn:

–          AKI-ArtEZ Enschede Nederland

–          Minerva Hanze Hogeschool Groningen Nederland

–          KASK Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent België

–          LUCA School of Arts Gent België

–          Belfast School of Arts Ulster University Belfast Noord-Ierland

–          DIT Dublin Institute of Technology Dublin Ierland

 

White

I’m excited most

By what I don’t know;

Where does land end

Or lake begin after snow?