Curator tipt: Drawing Inventions Academy

Alexandra Landré en Nanette Kraaikamp, de curatoren van de Kunstvereniging en het Drawing Centre, houden je op de hoogte van inspirerende tentoonstellingen, (inter)nationale evenementen, aanstormende talenten en andere interessante of spraakmakende nieuwsfeiten uit de kunstwereld.

Tip: Het nieuwe mastertraject D R A W I N G  I N V E N T I O N S   A C A D E M Y  (DIA)

Drawing Inventions Academy is een nieuw mastertraject dat zich volledig richt op het ontwikkelen van het tekenen in alle mogelijke verschijningsvormen en dat bedoeld is voor ervaren en pas afgestudeerde kunstenaars. 

De laatste jaren is de belangstelling voor het hedendaagse tekenen, bij zowel jonge als oudere kunstenaars, onverminderd groot. Drawing Centre Diepenheim brengt, als gespecialiseerde instelling, enkele malen per jaar solo- en groepstentoonstellingen met tekeningen van echte specialisten. Initiatieven als Art on Paper en Amsterdam Drawing hebben aangetoond dat verzamelaars tekeningen aankopen en de nieuwste ontwikkelingen van werk op papier op de voet volgen. Grote tekeningententoonstellingen als Into Drawing, All About Drawing en recentelijk The Line Up genoten grote publieke belangstelling. Vanuit verschillende uitgangspunten werd er een breed beeld getoond van de ontwikkelingen van het hedendaagse tekenen. 

Ondanks deze aandacht voor het tekenen, met zijn heel eigen kwaliteit en zeggingskracht, zijn er geen reguliere academische mogelijkheden om op master-niveau als kunstenaar begeleid te worden. De beeldend kunstenaars Mariette Linders, Marisa Rappard (oud-exposant Drawing Centre Diepenheim) en Arno Kramer (voormalig curator Drawing Centre Diepenheim) zijn de initiatiefnemers van de Drawing Inventions Academy. Zij vonden dat het de hoogste tijd werd om voor professionele kunstenaars een begeleidingstraject op te zetten onder de titel: D R A W I N G  I N V E N T I O N S   A C A D E M Y  (DIA). 

DIA biedt ter kennismaking met het mastertraject en met de begeleiders tijdens ART ON PAPER van 26 tot en met 29 september 2019 DRAWING DATES aan! Arno Kramer, Dineke Blom, Caren van Herwaarden en Marisa Rappard zijn gedurende wisselende dagen op de beurs beschikbaar voor een feedbackgesprek over meegebrachte tekeningen. De ontmoeting duurt maximaal een half uur en kan, naar gelang de wens van de bezoeker, gebruikt worden voor een collegiale uitwisseling van gedachten en kritiek. Het stellen van vragen gerelateerd aan werk is eveneens een optie. Kunstenaars kunnen ook met een portfolio langskomen en kijken of er ruimte is voor een gesprek. 

Op Art on Paper is er tevens gelegenheid om meer te horen over het mastertraject dat Drawing Inventions Academy gaat aanbieden en dat bij voldoende inschrijvingen start vanaf 1 januari 2020. Voor verdere informatie zie de website.