Carlijn Kingma

Curator tipt: Rijksmuseum Twenthe 

Nanette Kraaikamp, artistiek leider van Drawing Centre Diepenheim, deelt inspirerende tentoonstellingen, (inter)nationale evenementen, aanstormende talenten en andere interessante of spraakmakende nieuwsfeiten uit de kunstwereld.

Tip: Rijksmuseum Twenthe

Wie na een bezoek aan het Drawing Centre van nog meer tekenkunst in Twente wil genieten, wordt aangeraden het Rijksmuseum Twenthe in Enschede te bezoeken. Hier zie je nu:

Mirna Limon & Nicole Schulze “Invisible Breath” (t/m 3 januari 2021)

Limon (1973) en Schulze (1978) tonen een selectie werken op papier die zij in de afgelopen jaren geïnspireerd door elkaar hebben gemaakt. Beiden onderzoeken in hun werk de onzichtbare, innerlijke gevoelswereld van de mens. In het werk van zowel Limon als Schulze staan de mens, zijn innerlijke wereld en het menselijk gedrag centraal. Echter benaderen beide kunstenaars deze thema’s op verschillende wijze.

Carlijn Kingma
Carlijn Kingma  – A History of the Utopian Tradition, (2016)

Carlijn Kingma “Architectuur van het onzichtbare” (t/m 10 januari 2021)

Kingma (1991) maakt ontzagwekkende en verfijnde tekeningen die zijn opgebouwd uit architectonische elementen en structuren. Haar tekeningen, of kaarten zoals ze deze zelf noemt, zijn imaginaire landschappen waarin ze de kijker meeneemt op reis langs de geschiedenissen en toekomstige scenario’s van grote thema’s van de mensheid, zoals de utopie, het kapitalisme en de moderniteit.

Nour-Eddine Jarram “Beeldenstorm” (t/m 9 mei 2021)

De titel van Jarrams (1956) tentoonstelling, Beeldenstorm, roept allerlei historische en actuele associaties op, maar heeft vooral ook betrekking op Jarrams ontwikkeling als kunstenaar. Die ontwikkeling begint in Marokko, waar hij opgroeide met een beeldcultuur die werd bepaald door decoratie in plaats van figuratie.
(Bron: Rijksmuseum Twenthe)

Journalist en tekstschrijver Ingrid Bosman bezocht zowel de tentoonstelling van Carlijn Kingma in Rijksmuseum Twenthe als de tentoonstelling Het Nieuwe Bouwen van Jantien Jongsma in Drawing Centre Diepenheim en schreef hierover het artikel Vooruitgangsgeloof op de millimeter.