Arcadia

Arcadia, folklore, natuur en de buren

Op zaterdag 19 september opent Kunstvereniging Diepenheim haar nieuwe tentoonstelling Arcadia, folklore, natuur en de buren. De curatoren Gijs Assmann, Hanne Hagenaars en Heske ten Cate hebben de afgelopen jaren onder het thema Volkskunst en Volkscultuur diverse tentoonstellingen samengesteld waarin internationale hedendaagse kunst en lokale kunst en cultuur in Diepenheim samensmolt. Met de nieuwe tentoonstelling die in het gebouw aan de Grotestraat, het Drawing Centre en op diverse andere locaties in Diepenheim te zien is, wordt zowel het curatorschap als het thema groots en ambitieus afgesloten in een samenwerking tussen curatoren, kunstenaars en de lokale bevolking. 

Aan de Goorseweg in Diepenheim staat een beige huis genaamd ‘Arcadia’ – als een verstilde aankondiging: u betreedt hier het utopisch landschap, goudgele akkers, een weelde aan kastelen en een gemeenschap die het nabuurschap als grootste goed ziet. WE L K OM. Diepenheim is in vele opzichten de perfecte stad. Men helpt elkaar en eenzaamheid is geen spook dat door Diepenheim waart, in het rijke verenigingsleven danst, vergadert en maakt men muziek en iedereen kent elkaar en groet vriendelijk in het voorbijgaan. De straten zijn schoon, de slager prijswaardig en de heggen zijn recht. In het begeleidend boek van de tentoonstelling ‘Arcadia, folklore, natuur en de buren’ dat Hanne Hagenaars schreef als vooronderzoek naar de identiteit van Diepenheim, wordt genoemd dat het begrip nabuurschap (‘noaberschap’) in Diepenheim ook wel de ‘sociale controle’ heet, al deert dat de bewoners niet. Diepenheim lijkt te functioneren als goudomrande oase die er altijd al is geweest en waar de boze buitenwereld geen vat op heeft. Hoe kijken grootstedelingen, wereldburgers en vreemdelingen naar deze realiteit en wat lever je in om te passen in een hechte gemeenschap?

Voor de tentoonstelling ‘Arcadia’ werden kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om af te reizen naar Diepenheim, zich te mengen in de volkscultuur en te reageren op de folklore, de buren en de schitterende natuur. Arcadia vindt plaats in het gebouw van de Kunstvereniging, in Drawing Centre Diepenheim en en route tussen deze twee locaties. Een grote boom krijgt een jasje aan, op verschillende locaties zijn fanfarefilms van kunstenaars te zien en voor huize Arcadia aan de Goorseweg verschijnt een erepoort van Yair Callender.

De opening kent een eigen programma met een processie waarin spirit sticks naar de Kunstvereniging worden gedragen, Maison the Faux organiseert een modeshow waarin Diepenheimers zowel hun eigen kleding als de speciale ontwerpen van dit modelabel showen en tenslotte komt de Diepenheimse Schutterij langs om een lokaal borreltje uit te delen.

Curatoren: Hanne Hagenaars en Heske ten Cate

De tentoonstelling is te zien t/m 22 november 2015.

De tentoonstelling ‘Arcadia’ is te zien op meerdere locaties in Diepenheim. Vraag aan de balie voor een overzicht.

 

Arcadia is mede mogelijk gemaakt door:

kvd-adKvD-Fonds21kvd-mfkvd-pbckvd-pokvd-vsb

 

Deelnemende kunstenaars:

Marie Aly, Daniëlle van Ark, Said Atabekov, Abel Auer, Josh Blackwell, Sander Breure en Witte van Hulzen, Ruben Cabenda, Yair Callender, Crystal Z Campbell, Sarah Carlier, Lisa Couwenbergh, Kitty Maria, Marliz Frencken, Wouter Klein Velderman, Paul Kooiker, Woodstone Kugelblitz, Noël Loozen, Maison the Faux, Abner Preis (i.s.m. Emilie Pictet), Janis Rafa, Johannes Schwartz

Drawing Centre Diepenheim

Asbjørn Skou

Becoming Numerous

De Tuinen van Diepenheim

Lucas Lenglet

MONOMET