Kunsteducatie: “Ik heb ontdekt dat natuur ook kunst is”

“Ik heb ontdekt dat natuur ook kunst is”

De leerlingen van groep 7a van IKC Magenta uit Delden waren dinsdag 2 april, Nationale Buitenlesdag, op bezoek bij Kunstvereniging Diepenheim voor het programma ‘network to nature’. Een programma met een spannend thema, namelijk de communicatie van planten. “Vandaag heb ik ontdekt dat er meer onder de grond gebeurt dan je denkt!”

Elk groepje duikt met een eigen aanwijzing de tuin van herman de vries in, om met woldraad een verbinding te maken tussen verschillende planten. Er zijn vele opdrachten bijvoorbeeld: Verbind de planten die even oud zijn of verbind de planten die familie van elkaar zijn. De leerlingen onderzoeken, met een vergrootglas en schrijfboekje in de aanslag, de toverhazelaars, vlinderstruiken en seringen.

De leerlingen zijn erg fanatiek en rennen door de tuin om zo veel mogelijk netwerken te maken tussen planten. Op de vraag: “Hebben jullie ooit zo lang een plant bestudeerd?”, roepen ze hard: “nee!” en zetten hun onderzoek voort. Op advies van herman de vries zetten ze hun zintuigen in: ze ruiken aan de planten en openen hun ogen. Na de workshop zegt een leerling: “Ik heb ontdekt dat natuur ook kunst is.”

De wereld onder de grond van de natuur is groots, ontdekken we in een kort filmpje. We praten over hoe planten voeding en water uitwisselen en met elkaar communiceren via hun wortels.

Na het onderzoek gaan de leerlingen zelf aan de slag met een beeldend werk. Ze gaan de communicatie tussen planten verbeelden. Wat als jij een plant was? Hoe zou jij dan communiceren met andere planten? De communicatie in de werken van de leerlingen verloopt via de verstrengelde wortels, door in elkaar gegroeide takken of gewoon via de telefoon. Er wordt voor vijanden gewaarschuwd, de planten vechten ruzies uit over het watertekort of ze zijn verliefd op elkaar.

Bekijk hieronder enkele resultaten van de leerlingen. De rest van de resultaten kun je bewonderen via onze blog of Instagrampagina.