Succesvolle workshop Verplant je Verbeelding

Tekenen met takken, veren en bladeren? Het kan! De negen deelnemers van de workshop Verplant je Verbeelding, georganiseerd door Kunstvereniging Diepenheim, vonden het uit. Op woensdag 24 oktober, tijdens de Museumkidsweek, toonden de jonge talenten (7 tot 12 jaar) hun creativiteit.

In het Drawing Centre bewonderden de deelnemers de tentoonstelling Flow into Form, waar alle tekeningen natuur suggereren. De tekening van Floor Schothorst viel de kinderen meteen op: “Zijn het rotsen? Of is het de zee? Of de wind?” Na goed kijken, zagen ze zelfs even een boom in het kunstwerk. Bij het werk van Karin Rianne Westendorp realiseerde één van hen zich: “Wat een werk, je moet hier wel heel veel geduld voor hebben.” De kinderen merkten bij het werk van Anouk Griffoen op dat het wit, net zo belangrijk was als het zwart. Samen keken ze ook naar het werk van Charlotte Mouwens en de deelnemers zagen het meteen: dit werk was duidelijk door iemand anders gemaakt. Wieke Teselink, docente van deze workshop, licht toe: “We concludeerden hieruit dat iedere kunstenaar in de tentoonstelling zijn eigen handschrift heeft, net als bij schrijven.” De groep beschouwde vervolgens het werk van Charlotte Mouwens van dichtbij om te zien hoe het is gemaakt, waarbij ze veel verschillende technieken ontdekten. Wieke: “De deelnemers vonden het gaaf hoe het papier in haar installatie gescheurd, geknipt en gevouwen is, dat had niemand in de groep ooit met zijn eigen tekeningen gedaan.”

De opgedane inspiratie namen ze later mee naar het atelier, maar eerst zochten ze zelf hun tekenmateriaal in de natuur. Iedereen had zijn ogen gericht op de grond, waar ze werden verrast door veel verschillende soorten bladeren, takjes en gevallen bloemblaadjes. In het atelier van Werkplaats Diepenheim gingen de kunstenaars in spe aan de slag om afdrukken, uitwrijvingen, lijnen en vormen op papier te maken. Met een hamer, water en een spons experimenteerden ze met de natuurlijke materialen. Ze verwonderden zich over de rozepaarse kleuren die uit de donkere herfstbladeren kwamen en het geel van de paardenbloemen.

“We spraken met elkaar af: vandaag kun je geen fouten maken”, vertelt de docente toe, “iedereen durfde het experiment met de vernieuwende tekenmaterialen aan te gaan. Aan het einde van de workshop bekeken we elkaars werk en bleken de resultaten zeer divers, ofwel iedereen heeft zijn eigen handschrift. Daarbij was het opvallend dat iedereen zijn inspiratie uit de tentoonstelling verwerkt had in zijn tekening.” Zowel de deelnemers als de docente van de workshop kijken terug op een zeer geslaagde en vooral creatieve middag.

De foto’s hieronder geven een terugblik op de workshop en laten enkele resultaten zien.