Vrijwilliger in Beeld: Henk Middelkamp

Eigenlijk kwam hij alleen even wat folders afleveren van de culturele stichting in Lochem waarvan hij penningmeester is, maar toen hij eenmaal met secretaresse Gerry Voskamp aan de praat raakte, wilde hij ook graag bij de Kunstvereniging aansluiten. Henk Middelkamp uit Markelo is sinds 2013 vrijwilliger van Kunstvereniging Diepenheim en voor vele bezoekers inmiddels een bekend gezicht achter de balie.

Gerry wist hem te enthousiasmeren voor de vrijwilligersfunctie van gastheer. Ongeveer viermaal per maand verzorgt Henk het openen en sluiten van de locatie (hoofdgebouw of Drawing Centre), ontvangt hij de bezoekers en stimuleert hij ze om ook de andere locatie te gaan bezoeken, met de hoop ze later nog eens te mogen verwelkomen. Daarnaast helpt hij zo nu en dan met het maken van het dienstrooster voor de vrijwilligers en verricht hij wat administratieve werkzaamheden.

“Ik ben met pensioen en had nog wat tijd over, dit leek me wel leuk werk”, licht Henk toe. “Ik was kantoordirecteur bij een grote bank, met als voornaamste taken relatiebeheer en verkoop; ik heb altijd met mensen gewerkt, dus dit sluit eigenlijk wel goed aan. Het grappige is dat ik hier ook regelmatig mensen tegenkom die ik in mijn vroegere werk heb ontmoet.”

Het vrijwilligerswerk levert hem verschillende leuke nieuwe contacten op: “Laatst kwam er een echtpaar uit Dronten hier binnen, zij logeerden in Markelo. We spraken over kunst en oude auto’s  – een hobby van mij, en ik heb ze nog wat informatie gegeven over de Borkeld en andere mooie plekken in en rondom Markelo. Hoewel ik om 17.00 uur had willen sluiten, werd het ongemerkt 17.30 uur, het was zo gezellig!”

Ondanks dat hij verder geen hobby’s heeft die met kunst te maken hebben of naar eigen zeggen er ‘nagenoeg geen verstand’ van heeft, voelt hij zich toch erg betrokken bij de Kunstvereniging, zowel bij de medewerkers en vrijwilligers als de bezoekers. Toch weet hij één minpuntje aan zijn werkzaamheden te noemen: “Het is zo jammer dat het zo extreem moeilijk blijkt de weekendroosters van de vrijwilligers gevuld te krijgen.”

Henk nodigt iedereen dan ook van harte uit om eens kennis te komen maken met het vrijwilligerswerk: “Met een paar uurtjes ‘werk’ in de maand krijg je een boel gezelligheid, kunstkennis en leuke nieuwe contacten in en om Diepenheim.”

Sluit ook aan bij de gezellige club vrijwilligers en zet je in voor Kunstvereniging Diepenheim. Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op met Gerry Voskamp (g.voskamp@kunstvereniging.nl, 0547-352143) of loop eens binnen bij de Kunstvereniging aan de Grotestraat 17 te Diepenheim. We kijken graag samen naar de mogelijkheden, je bent van harte welkom!

Lees ook Vrijwilliger in Beeld:
Paul van Leeuwen
Frans de Steur