Vrijwilliger in Beeld: Paul van Leeuwen

“Er is voor mij hier een wereld open gegaan”, vertelt vrijwilliger Paul van Leeuwen, “een wereld waar ik geen verstand van heb, maar die ik wel heel interessant vind.”

De van oorsprong horeca-man Paul van Leeuwen verhuisde in 2012 met zijn gezin van Alphen aan den Rijn naar Diepenheim. Hij is graag onder de mensen en wilde kennismaken met de omgeving van zijn nieuwe woonplaats, zo kwam hij vijf jaar geleden in contact met Kunstvereniging Diepenheim. “Ik kan geen fysiek zwaar werk meer doen, dus dit is perfect. Daarbij is de Kunstvereniging een trots van Diepenheim, er staat iets dat mensen aantrekt, daar wil ik graag mee geassocieerd worden.”

Paul zet zich gemiddeld twee dagen per week in als suppoost bij de Kunstvereniging of het Drawing Centre. Als voormalig eigenaar van een horecazaak was hij andere werktijden gewend. “Maar ik vind dit heerlijk hoor”, zegt hij stellig, “overdag is mijn dochtertje toch naar school en mijn vrouw naar het werk. En ik woon in de buurt, dus ook in het weekend kan ik de deur openen, of bij ziekte of afwezigheid van een andere vrijwilliger even inspringen. Ik ben graag de vliegende keep.”

Het meeste plezier haalt hij uit het contact met de bezoekers en de leuke, verrassende gesprekken die hier uit voort kunnen komen. Paul geeft als voorbeeld: “Laatst was hier een stel uit Amsterdam waar ik wel twee uur mee heb gezeten. We spraken niet alleen over kunst, maar bleken allerlei raakvlakken te hebben. Dat is gewoon hartstikke leuk.”

De suppoost verwelkomt bezoekers uit heel Nederland en omliggende landen. Paul verklaart: “De grote kracht is denk ik de combinatie van wat Diepenheim te bieden heeft: kunst, natuur, cultuur, kastelen, dat is wat mensen aantrekt.” Sommigen komen doelgericht en meermaals per jaar, maar de wisselingen in tentoonstellingen trekken ook weer nieuw publiek aan. Daarnaast lopen er ook veel toeristen uit nieuwsgierigheid eens naar binnen.

De medewerkers en andere vrijwilligers ziet hij niet dagelijks, maar komt hij geregeld tegen bij openingen van tentoonstellingen, informatieavonden of andere gelegenheden. “Het is een gezellige groep die erg betrokken is en waar je graag bij hoort. Ik zet me in voor iets dat mij boeit, daar word ik enthousiast van.”

Heeft dit verhaal van Paul je geïnspireerd? Sluit dan ook aan bij de gezellige club vrijwilligers en zet je in voor Kunstvereniging Diepenheim. Neem geheel vrijblijvend contact op met Gerry Voskamp, mail: info@kunstvereniging.nl – tel.: 0547 352143, om samen de mogelijkheden te bekijken. We heten je van harte welkom.